Image

Csoportos órák 4-7 éves korig

Van az a mondás, hogy csak biztos alapra érdemes házat építeni. Ezért is szokták azt mondani, hogy a jógát nem lehet elég hamar elkezdeni, mert olyan képességeket fejleszt, amit gyermekkorban érdemes magunkba szívni. Rengeteg kutatás kimutatta, hogy azoknak a gyermekeknek ,akik már egészen kis korban elkezdenek foglalkozni a koordináció fejlesztésével, sokkal fejlettebb lesz az idegrendszerük, terhelhetőbbek lesznek (jó értelemben) majd a tanulmányaik alatt, mert kailakul egy pozitív értelemben vett fegyelem és nagy fokú koncentráció. Természetesen ennek a korosztálynak egy sokkal inkább játékosabb típusu jóga órát kell elképzelni, mégiscsak kisgyerekekről beszélünk. :)

Image

Csoportos órák 8-13 éves korig

Ennek a korosztálynak a már fejlett és erős vázrendszer további erősítése és annak szinten tartésa a cél, ugyanis az iskola padban ezt napi 6-8 órában igénybe veszik a gyermekek. A tartásjavító feladatok első sorban preventív célúak, azonban sok esetben a már deformálódott gerinc miatt szükségesek! Ezeken a foglalkozásokon fejlesztjük a gerinc rugalmasságát, az egyensúlyérzéket, és természetesen a feladatok nagy része az erő-állóképességre is pozitív hatással van. Mindezek mellett a gyerekek relaxációval kezdik és meditációval vegzik a gyakorlást, ami pedig a koncentrációban segíti őket rövid illetve hosszútávon.

Image

Jóga apával és anyával

Főleg nyugati országokban terjedt el egyelőre a családi jóga. Én személy szerint nagyon jó ötletnek tartom és remélem egyre nagyobb igény lesz erre, mert remek lehetőség a családoknak egyrészt azért, mert szemtanúi lehetnek gyermekeik fejlődésének, a gyermekeknél pedig kialakul egy mégszorosabb bizalom és kapocs a szülőkkel a foglalkozások során ( ez természetesen visszafelé is elmondható!)  Sokkal családiasabb légkört lehet ilyen alkalmakkor megteremteni, ahol a gyermekek mégnagyobb biztonságban érzik magukat a gyakorlás során, ez akár terápiás jelleggel is alkalmazható vagy csak egy csütörtök esti aktív pihenés, ahol anya el tud felejtkezni a sok mosatlanról és apuka is kizárja kicsit a külvilágot. Nincs is jobb érzés, mint boldognak, felszabadultnak, majd kisimultnak látni együtt a családot.

gyermekjoga.zsofi@gmail.com
Az árakkal kapcsolatban keressenek bizalommal!