Gerincproblémás gyermeke?

Az a tapasztalatom és a kollégáimnak is, hogy nagyságrendileg 10 éve a gyermekekre vonatkozó, úgynevezett tankönyvi paraméterek már nem aktuálisak. Mondhatnám azt, hogy szinte minden téren sokkal gyorsabban fejlődnek és sokkal könnyebben sérülnek meg, de én most specifikusan a gerinc területéről beszélnék.
Emlékszem, mikor általános iskolás voltam, akkor majdhogynem stigmának számított az, ha az iskolaorvos gerincferdülést diagnosztizált. Ma már fordított az arány, majdhogynem egy 10 fős gyermek csoportból 1-2 szerencsés lesz az, akinek nincs, vagy csak enyhe gerincferdülése van… Szerintem már azt sem kell taglalnom, hogy miért történhet ez, kissé már unalmas téma lehet a mobiltelefonon felcseperedő generáció témaköre. De arról már kevesebben tudnak, hogy lehetne megelőzni, vagy kezelni ezt a jelenséget, ami valljuk be az idő múlásával, a stressz megnövekedésével  csak romlani fog, mikor a gyermek gimnáziumba vagy egyetemre kerül. 

 

Igen, itt léphet közbe a gyermekjóga. Már hallom is a kérdést, hogy ez miért oldaná meg ennyire hatékonyan a problémát, a gyermekek úgy se csinálják meg a nehéz ászanákat, ( pózokat ) ami sava-borsa a jógának. Van egy nagyon fontos dolog, amit tudni kell a gerincsérvről, gerincferdülésről és minden gerincet érintő deformitásról. A gerincprobléma nagyon nagy százalékban PSZICHÉS eredetű. Gyermekjógán amellett, hogy olyan típusú feladatsorokat végeznek a gyermekek, amik gerinc-barát és gerinc fejlesztő feladatok, ezen alkalmak alatt olyan módszerrel is dolgozom, amely segíti a gyermekeket a stressz levezetésében, segíti a mentális feltöltődést úgy, hogy azt egy izgő-mozgó gyermek észre sem veszi.